Geschiedenis

Geschiedenis van ‘t Coraaltje

De plaats waar “‘t Coraaltje” is gevestigd dateert van begin deze eeuw (rond 1910). Tante Aaltje runde er een kruidenierswinkeltje met losse verkoop van petroleum. Eind jaren zeventig kochten wij het vervallen pand en lieten het in 1980 opnieuw, maar in oorspronkelijke stijl bouwen tot winkel/woonhuis. In 1981 konden we de winkel openen die we de naam “‘t Coraaltje” gaven, een samenvoeging van twee namen: vader Cor en tante Aaltje. Het assortiment bestond uit strand- en kadoartikelen, een hoekje antiek en een oude Linnenkast waarin hobbyisten hun handwerk konden verkopen. Hoewel we altijd al eenvoudige vliegers in het assortiment hadden, kwam in 1987 de Bestuurbare vlieger in beeld!

 

Een bezoek aan een Vliegerfeest in Normandie was voor Ons de doorbraak. Al snel werd de winkel te klein en is in de afgelopen jaren meerder malen verbouwd om de vliegersport meer ruimte te geven. Toen in April 1993 de opening van ‘t Coraaltje Vliegers Callantoog. Deze winkel was in eerste instantie een probeersel. Onderleiding van Marc en een aantal vrienden werd een andere weg ingeslagen. De sport werd steeds extremer. Nieuwe termen “Powerkiting” “Buggyen” etc. In die begin jaren schaamde de mensen zich nog dat ze vliegerde , nu is deze hobby echt uitgegroeid tot een echte sport onderverdeeld in diverse takken , zoals: trickvliegeren, indoorvliegeren , balletvliegeren, sportvliegeren , parakarten , en nu ook het kitesurfen. En al deze sporten worden gevlogen met ieder zijn eigen soort vlieger. Deze kunnen ook stuk , dus werd de vraag naar reparties en onderdelen steeds groter. Door de jaren heen is onze naam steeds meer bekend geworden al doet de naam “t Coraaltje je niet echt aan vliegeren denken. Ook door onze deelnamen binnen de vliegersport is onze kennis van de vliegersport sterk gegroeid. Onze winkel staat bekent door zijn eerlijk advies en goede service!

 

Inmiddels is “‘t Coraaltje” in Groote Keeten, met tevens een vestiging in Callantsoog Gespecialiseerd in vliegers en accessoires.Vanaf mei 2002 is er ook een kiteparadise in IJmuiden aan zee. We waren al enkel jaren op zoek naar een nieuwe locatie.

 

In dat zelfde jaar besloten Dick & Gre dat ze het rustiger aan wilden gaan doen. Dit betekende voor ‘t Coraaltje Groote Keeten dat deze winkel na ruim 20 jaar niet meer zal dienen als verkooppunt. Geen vliegerwinkel meer in Groote Keeten ! Maar geen nood de winkels in Callantsoog en IJmuiden blijven er gewoon. Deze beslissing ging niet over 1 nacht ijs , het is voor Dick & Gre en moeilijke beslissing maar ze wilde niet tot hun 70 ste blijven winkelen. Voor het dorp is de praathoek / koffiehoek weg. Ook hebben we na 10 jaar moeten besluiten om de nieuwe winkel in IJmuiden aan zee te stoppen. Deze is nu sinds 2011 niet meer open .Maar in Callantsoog  hebben we al bijna 22 jaar het bakkie koffie en een stuk advies klaarstaan!

 

2010
Op 14 oktober 2010 hebben wij afscheid moeten nemen van de grondlegster van ‘t Coraaltje Vliegers. Op 63 jarige leeftijd is mijn moeder Gre Bregman overleden. Na deze zeer moeilijke periode pakken we de draad weer op en zetten we de naam “‘t Coraaltje” voort in de gedachte van Gre.

2017
Op 2 maart 2017 is op 77 jarige leeftijd geheel onverwachts mijn vader Dick Bregman overleden.
Ik zal hierin een geweldige vader , Amber en Jesse hun lieve opa en Silvia een schoonvader missen.
Hij heeft mij de passie voor het vliegeren bijgebracht.

2018
in Mei 2018 zal de winkel in Callantsoog 25 jaar bestaan.
We organisren op 5 & 6 mei hiervoor een prachtig vliegerfeest op het strand van Callantsoog

 

Vliegeren blijft mijn passie en is voor velen ook een lifestyle geworden.

Kortom een winkel met een beleving.

 

Ik hoop u eens te ontmoeten in callantsoog of op het strand!

Marc Bregman